Hagyományos nyári kirándulásunkat az idén Őrvidékre szerveztük. Arra a vidékre, amely a történelmi Magyarország része volt évszázadokig, s a trianoni országcsonkítás után, 1921-ben kapta meg Ausztria. Az első világháború után az egyik vesztes (Magyarország ) területéből még a másik vesztes (Ausztria) is kapott több mint négyezer négyzetkilométert! Így jött létre Ausztria legújabb és legkisebb tartománya: Burgenland.
Tájain barangoltunk, azokon a helyeken jártunk, melyek magyar történelmünknek elszakíthatatlan részei s ahol az ausztriai magyarok jelentős, ám egyre fogyatkozó csoportja él. Hogyan élnek ők, őrzik-e, ápolják-e, használják-e elődeiktől örökölt magyar anyanyelvüket, nemzeti kultúrájukat? Erre is kíváncsiak voltunk…
A tanulmányút első és utolsó napja „hazai” tájakon vezetett át, Sopronban és Kőszegen szálltunk meg s innen tettünk csillagtúrákat az elcsatolt területen…

1. helyszín

Boldogasszony (Frauenkirchen) Mária-kegy- és búcsújáróhely. Bazilikájában német nyelvű misén is részt vettünk.

A Kálváriát felújítás közben is szépnek ismertük el.

2. helyszín

A gólyák városa Ruszt (Rust) a Fertő-tó nyugati partján fekszik. Jól esett a séta a műemlékházakkal koszorúzott belvárosban csakúgy, mint csónakkikötőjében

3. helyszín

Kismarton (Eisenstadt) a tartomány székhelye. Esterházy kastélya, mely hajdan vízivárnak épült, ma az Esterházy-gyűjteménynek és a világ egyik legszebb hangversenytermének ad helyet.

4. helyszín

Lorettom (Loretto) kis falu a történelmi határ szélén s mint búcsújáróhely foglal el jelentős helyet Ausztria idegenforgalmában.

5. helyszín

Bécsújhely (Wiener Neustadt) már Burgenlandon kívüli lüktető német város híres katonai akadémiájával, melynek falai között raboskodott a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétele miatt Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc is, később pedig II. Rákóczi Ferenc.

A Dóm falán elhelyezett emléktábla arra emlékeztet, hogy itt fejezték le Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet.

6. helyszín

Savanyúkút (Bad Sauerbrunn) csendes üdülőhely, melynek gyógyvize kitűnő ivókúrára. Mi is „kúráltuk” magunkat.

7. helyszín

Fraknó (Forchtenstein) vára ma is kitűnő állapotban s az Esterházyak tulajdonában várja a látogatókat, akik jönnek is szép számmal, hogy az egyedülálló fegyvergyűjtemény láttán elámuljanak.

8. helyszín

Lánzsér (Landsee) romos állapotban is lenyűgöző vár. Hajdani nagyságát jól mutatják a fal- és bástyamaradványok, tornyáról a kilátás is fenséges a környező tájra.

9. helyszín

Doborján (Raiding) a nagy zeneszerző, Liszt Ferenc szülőfaluja. Szülőháza ma emlékmúzeum (magyar nyelvű eligazító szöveg is olvasható a tablókon). A szomszédságában épült hangversenyterem a rangos zenei rendezvényeknek nyújt korszerű otthont.

10. helyszín

Felsőpulyán (Oberpullendorf) Hofer József és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület helyi vezetői és tagjai fogadták 52 fős csoportunkat s mutatták be tevékenységüket nemrég kapott székházukban. Bár nem éppen szívderítő dolgok is a tudomásunkra jutottak a beszámolóból (a magyar nyelv használatára vonatkozóan a városban és környékén), a bor és az ásványvíz sűrű fogyasztása mégis jó hangulatot teremtett…

11. helyszín

Írott-kő a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja (883 m), ahol már 1913-ban állt az Árpád-torony. Helyén ma kilátó áll s több mint száz lépcsőt megmászva gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé…

12. helyszín

Felsőőr (Oberwart) a BMKE központja s modernül berendezett székházában Klein Monika volt a vendéglátónk, aki vetítettképes előadásban ismertette meg velünk az egyesület tevékenységét. A két tannyelvű gimnáziumban német és magyar az oktatás nyelve.

Dr. Somogyi László ennek a gimnáziumnak volt tanára nyugdíjazásáig. A tanításról azonban nem tudott lemondani. Nekünk is előadást tartott a terület múltjáról, a gyepűrendszer kialakulásáról és szerepéről és sok egyébről…

13. helyszín

Máriafalva (Mariasdorf) a tartomány legszebb későgótikus katolikus templomával dicsekedhet. Természetesen felkeresését mi sem hagyhattuk ki. Szépsége minket is elbűvölt.

14. helyszín

Léka (Lackenhaus) vára kiállta az idők próbáját. A lovagvár ma is él, megtalálta helyét a 21. században: múzeuma és hatalmas koncertterme korunk „lovagjait”, a művészeteket kedvelőket s a múlt iránt érdeklődő ezreket szolgálja.

Őrvidéken tett barangolásunkon sok szép élményben részesültünk. Ugyanakkor kedvetlenül állapítottuk meg: a rohamosan fogyó őrvidéki magyarság példája tájainkon is hamarosan „virágzásnak” indulhat, ha lemondunk önmagunkról, ha feladjuk magyar iskoláinkat (mert nem minden magyar család gyermeke jár magyar iskolába), ha lemondunk őshonos jogainkról (mert jobb a békesség kedvéért eltűrni az igazságtalanságokat, mintsem küzdeni jogainkért), ha megalkuvó módon beletörődünk kisebbséginek ítélt sorsunkba, ha ősi kultúránk őrzése, ápolása és megélése helyett az idegent majmoljuk és a többségi népét részesítjük előnyben, ha … folytathatnánk a sort hosszan, s minden „ha” elveszejtésünket okozhatja. Reméljük, barangolásunk Őrvidéken erre is figyelmeztetett bennünket, s megerősített hitünkben: van jövőnk itthon, szülőföldünkön, szép Felvidékünkön, de ezt akarnunk kell mindnyájunknak és cselekednünk érdekében.
Kép:3777

www.paloctarsasag.real-net.sk
webdesign: Fagyas Róbert