Emlékezéseink

Balassi Bálint születésének 454. évfordulóján, okt 19-én a kékkői várban emlékeztünk a nagy magyar költőre alkalmi megemlékezésünkön Kotora Rózsika versmondónk Balassi egyik költeményét, Tárkányi Imre saját Balassi-versét olvasta föl. Híves István zenetanár és Boglárka lánya furulyaszóval tette hangulatossá az eseményt, amely után a már hagyománnyá vált gyalogtúra, olykor mászás következett az őszi színekben pompázó Kálvária-hegyen. Kotora Milan kosárból kínált főtt szelídgesztenyéje ezúttal is az utolsó szemig elfogyó kedvelt csemegének bizonyult.

A megemlékezésen részt vettek az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör képviselői is, akik Kékkőn kívül a zsélyi helytörténeti múzeumban és a szklabonyai Mikszáth emlékházban is felejthetetlen élményben részesültek nemcsak a kiállítások gazdag tartalma miatt, hanem Bőhm András barátunk lelkes és szakértő vezetésének köszönhetően is.

Az óbudai küldöttség tagjai a szécsénykovácsi Krúdy-ünnepség vendégei voltak egyébként, s már szombaton megkoszorúzták a kovácsi temetőbven nyugvó Krúdy-dédszülők emlékhelyét, ahol Z. Urbán Aladár emlékezett vissza a síremlék felállítására és a 15 évvel ezelőtti első Krúdy-megemlékezésre, amelynek Czine Mihály irodalomtörténész volt a szónoka. Azután fórum következett, amelynek résztvevői a Krúdy hagyományápolás jövőjéről cseréltek eszmét. A vasárnapi Krúdy-ünnepség az öt éve állított Krúdy-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, amelyen az említetteken kívül részt vettek a szécsényi amatőr futók és kerékpározók, szécsényi iskolások, akik műsorral is köszöntötték az ünnepet, a Csemadok tisztségviselői és a szomszédos falvak polgármesterei.

A műsor további részében a résztvevők megtekintették Koncz Eta festőművész kiállítását, majd tanúi lehettek a ritka eseménynek: a Határtalan Alapítvány képviselői több száz sőt ezer könyvből álló adománnyal ajándékozták meg a falut, illetve könyvtárát, amely ettől a naptól kezdődően a Krúdy Gyula Könyvtár büszke nevet viseli. Az élet álom címmel Pekár Istvánnak, a Duna Televízió korábbi elnökének érzelmekre és értelmünkre egyformán ható eszmefuttatását hallottuk Krúdy ürügyén mai világunkról. A Krúdy kör alkotói: Király Lajos, Szénási Sándor István és Tárkányi Imre saját alkotásaiból adott elő és olvasott föl. Műsoruk végén került sor egy ismét rendkívüli eseményre: Koncz Eta festőművész az író középkori arcmását ajándékozta Szécsénykovácsinak, a festményt Filip József polgármester köszönte meg és vette át megjegyezve, hogy a tavalyi Simon M. Veronika Krúdy-portré után ez a második festmény egy a jövőben létesíthető Krúdy-képcsarnok első darabjai… A Krúdy-nap a lukanényei citerazenekar fergeteges sikert aratott műsorával ért véget.

Képgaléria:

Bőhm András fogadta a küldöttséget Szklabonyán Kotora Rózsa Balassi Bálint versét adta elő Kékkőn
 

 

Tárkányi Imre költő a sajátját Balassiról Felfelé a Kálvárián: Szénási Sándor, Pekár István, Hrubík Béla
 

 

Jólesik a séta a friss levegőn, szép környezetben Virágba borult a szécsénykovácsi Krúdy Gyula emléktába
 

 

Koncz Eta festőművész kiállításának látogatói A látogatók közt Filip József polgármester
 

 

A Határtalan Alapítvány képviselői Varga Gabriella kuratóriumi elnök átadja Filip József
polgármesternek a könyvadományozásról szóló oklevelet
 

 

Pekár István, a Duna TV korábbi elnöke előadás közben Király Lajos, a Krúdy Kör elnöke könyvéből olvas fel

Az alábbi előadás a Krúdy Gyula Könyvtár avatásán hangzott el: klikk