A magyarság közös kincse


A rovásírásverseny harmadik, alsóbodoki körzeti döntőjéről

A rovásírás „…az összes magyarság ősi közös kincse. S a székelyeknek csak az az érdeme, hogy a feledésbe meneteltől megmentették. S nem csekély érdem ez.” – olvashatjuk Debreczenyi Miklós tollából (1914). Alsóbodokon is azok jöttek össze, akik ezt az ősi közös kincset ismerik, jobban mondva ismerkednek vele, mint unoka a nagypapa kalandos élettörténetével. Mert ebben is, abban is sok csodálatra méltó esemény rejtőzik, s ezek felfedezése, feltárása sok izgalommal, sok örömmel, de legfőképpen sok-sok új ismerettel párosul, amivel a saját élet is gazdagodik.
Szép példáját láthattuk annak, hogy összefogással előbbre juthatunk s takarékoskodhatunk. A vásárúti, felsőszeli, alistáli, somorjai versenyzők nagy autóbusszal érkeztek a verseny helyszínére. Ahol ez nem lehetséges, ott egy újabb példa adódott a mindig nehéz körülményekre hivatkozók előtt : az édesapa szabadnapot vett ki erre a napra, hogy fia részt vehessen a versenyen! Mert a rovásírásversenyen való részvétel egyúttal a magyarságunk jövőjébe vetett mély hit és meggyőződés bizonyítéka is, annak a kifejezője, hogy magyarságunkért áldozatot is kell hoznunk…
A alsóbodoki Magyar Tanítási Nyelvű Magán-szakközépiskola immáron harmadszor adott otthont a rovásírásversenynek. Az első két országos rovásírásverseny döntője is itt zajlott 2005-ben és 2006-ban. A most a körzeti döntőre érkezetteknek nem lehetett összehasonlítási alapja az elmúlt két verseny helyszínével. Mert óriási fejlődésnek lehettek volna szemtanúi: az iskola épülete mellett belakott már az új kollégium épülete, megszépült a környezete, az iskolaalapító-tulajdonos Paulisz Boldizsár lovastanyáján pedig tengermelléki szállodával kacérkodó újabb kollégium ékeskedik, előtte gondozott parkkal, medencével.
A verseny az iskolaépületben zajlott a szokásos módon: előbb rovásírás-szöveget olvastak hangosan a versenyzők majd átírásos (latin betűsről rovásírásosra és rovásírásosról latin betűsre) szöveges feladatokat kellett megoldaniuk az életkornak megfelelő terjedelemben. A versenyt Hajtman Béla iskolaigazgató nyitotta meg, majd Csáky Pál fővédnök szólt a negyvenkilenc versenyzőhöz és kísérőikhez, arra mutatva rá anekdotájával, hogy a könyv, az írás, a tudás megszerzése, birtoklása és állandó gyarapítása lehet csak az éltető eleme a kis létszámú közösségnek.
A verseny végén az iskolaépület és a kollégium épülete közti sziklaparkban rovásírásos oszlopot avattunk a nap emlékére. Itt a szakközépiskola két diákja, Lauró Angelika énekelt, Simonics Anna prózát mondott. A versenyzők ezután író-olvasó találkozón vettek részt. A meghívott vendégek: Csáky Pál, aki az Álom a szabadságról c. könyvéről beszélt érintve írásainak keletkezését, motívumait és Dunajszky Géza, aki a Kínterhes évek c. önéletrajzi ihletésű kötetét mutatta be az érdeklődő diákoknak. Amíg a diákok a könyvekkel és íróikkal ismerkedtek, majd pedig a lovastanyán múlatták idejüket, elfogyasztva a Paulisz Boldizsárné, Terike-főzte kitűnő gulyást is, azalatt az értékelő bizottság lázas munkába fogott: ellenőrizték a versenyzők írásbeli dolgozatait.
A végeredmény kihirdetésére is a lovastanya közösségi termében került sor. Itt Tóth Klára, az értékelő bizottság társelnöke mutatta be röviden a magán-szakközépiskolát, átfutva a kezdetektől napjainkig s megemlítve, hogy az iskola várja az ország minden részéből érdeklődő tanulókat (érdekességképpen: most is vannak Székelyföldről való diákok is a tanulók között). Végül az eredmény ismertetésére került sor. Minden résztvevő kapott emléklapot, a zselízi MIRA Office rovásírás-feliratos golyóstollát, s a korosztályonkénti első három helyezett pedig Csáky Pál Álom a szabadságról c. könyvét, az első helyezettek még Dunajszky Géza Kínterhes évek c. kötetét is ajándékba kapták.
Az Alsóbodokon rendezett körzeti döntő végeredménye:A korosztály:

1. Seszták Lilla Elizabeth, Vásárút
2. Földes Viktória, Vásárút
3. Nagy Fruzsina, Alistál

B korosztály:

1. Szalai Karola, Felsőszeli
2. Kozmár Beáta, Felsőszeli
3. Surányi Patrik, Alistál

C korosztály:

1. Vida Vanessa, Felsőszeli
2. Menyhárt Máté, Nádszeg
3. Czinege Alexandra, Vásárút

D korosztály:

1. Kovács Hajnalka, Felsőszeli
2. Zsapka Flóra, Vásárút
3. Izsóf Lúcia Barbara, Somorja

Döntőbe jutottak még a 15-nél kevesebb hibát ejtő versenyzők: Heizer Eszter Vásárútról az A korosztályban, Almási Boglárka ugyancsak Vásárútról a B korosztályban, László Bianka Alistálról és Jakubec Orsolya Felsőszeliből a C korosztályban továbbá Szitás Angelika Somorjáról valamint Gulázsi Melinda Alistálról a D korosztályban.

A 2012. május 11-én, pénteken Vásárúton rendezendő felvidéki országos döntőben tehát összesen 52-en versenyeznek majd. Körzeti megoszlásban: a feledi körzetből 16, a nagyölvedi körzetből és az alsóbodoki körzetből 18 – 18 versenyző. Korosztályok szerint:
Az A korosztályban: 11
A B korosztályban: 14
A C korosztályban: 13
A D korosztályban: 14 versenyző.

Kedves Rovásírók! Jó felkészülést, derekas helytállást!


A résztvevők
A résztvevők
Nagy Bence Somorjáról
Nagy Bence Somorjáról
Munkában a nagyok
Munkában a nagyok
Az V-VI. évfolyamba járók
Az V-VI. évfolyamba járók
Az iskola előtt
Az iskola előtt
A rovásírásos emlékoszlop
A rovásírásos emlékoszlop
A nap emlékezete
A nap emlékezete
Író - olvasó találkozó
Író - olvasó találkozó
Munkában az értékelők
Munkában az értékelők
Az emlékfaültetés egy pillanata
Az emlékfaültetés egy pillanata
A korosztályban ők az elsők
A korosztályban ők az elsők
B korosztály-nyertesek
B korosztály-nyertesek
C korosztályos elsők
C korosztályos elsők
A D legnagyobbjai
A D legnagyobbjai