1. nap
2008. november 13.

„Magyarnak lenni: nagy s szent akarat!”

Nyolcadik alkalommal valósult meg a magyarságverseket mondó alap- és középiskolások versenye. Idén tíz alapiskolás és tizenhat középiskolás vállalkozott arra, hogy elmond egy-egy Sajó Sándor-költeményt illetve egyet-egyet a gazdag magyar hazafias költészetből. A versmondókat a Patakiné Kerner Edit – Csábi István - Solmoši Márta összetételű értékelő bizottság hallgatta meg. Őket és a kíséretükben levő felkészítő tanárokat és szülőket, valamint az érdeklődőket Bélik György alpolgármester köszöntötte.

A verseny végeredménye az alapiskolásoknál:
1. Balázs Péter, Ipolyi Arnold MTNYA, Ipolybalog
2. Kovácsy Zsombor, Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Nyelvű Általános Iskola, Budapest
3. Szécsényi Emese, Novak Radonič Általános Iskola, Ada

A verseny végeredménye a középiskolásoknál:
1. Bugyi Anna, Balassagyarmat
2. Rozsár Edina, Magán Szakközépiskola, Gúta
3. Csombok Zsófia, Táncsics Mihály Gimnázium, Kisbér
3. Kiss Éda, Fegyverneki Ferenc MTNY Nyolcosztályos Egyházi Gimnázium, Ipolyság
A verseny fővédnöke Szögedi Anna parlamenti képviselő különdíjat nyújtott át Illés Ivett ipolybalogi végzős tanulónak. Ipolyság díját Gubík Réka, a lévai MTNY Egyházi Gimnázium diákja és Bugyi Anna vehette át. Díjat kapott a versenyen kívül indult legfiatalabb vajdasági Krizsán Szabrina és a legidősebb versmondó, a felsővámosi Bugár Aladár is. A középiskolás első két helyezett a kőbányai Szent László Gimnázium (ebben volt főigazgató Sajó Sándor) balatoni üdülőjében nyaralhat a jövő évben. Egyetlen versmondó sem távozott könyvjutalom nélkül, s a tanárok is ajándékokat vehettek át, köszönhetően a verseny támogatóinak: Országos Trianon Társaság, Magyarok Világszövetsége Felvidéki Tagozata, Szabad Tér Kiadó, Anima Könyvesbolthálózat, Lilium Aurum, Józsa Judit keramikus művész…

Képalbum:

A könyv címoldala

Bélik György alpolgármester

Szögedi Anna

Az értékelők

Szécsényi Emese

Kovácsy Zsombor

Előtérben Balázs Péter
 

2. nap
2008. november 14.

Nemzeti sorskérdések a XX. század Európájában

Konferencia a nyugdíjas klubban. A zsúfolásig megtelt terem közönsége először egy felejthetetlen ünnepi esemény részese lehetett. Az óbudai Krúdy Kálmán Irodalmi Kör képviseletében Kanizsa József titkár Simon M. Veronika Munkácsy-érmes festőművész Sajó Sándor arcképét adományozta a városnak, amelyet a város nevében Pálinkás Tibor múzeumigazgató vett át, majd pedig egy másik Sajó-arcképet a Palóc Társaságnak. Az adományozásnál jelen volt a portrék alkotója, Simon M. Veronika is.
Maga a konferencia fővédnöke, Duka-Zólyomi Árpád európai parlamenti képviselő üdvözlő beszédével vette kezdetét, majd az elnöklő Solmoši Márta hat előadót kért fel előadása megtartására. Elsőnek Szidiropulosz Archimédesz történész, a Trianon Kutatóintézet vezetője A magyar önimeret útja – Trianon c. előadása hangzott el, őt követte Bihari József, a budapest-kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Szalay Károly közíró, mindketten Sajóra emlékezve. Vödrös Attila, az Új Idők felelős szerkesztője a kirekesztett Sajóról, Szarka Emese harmadéves doktorandusz Sajóról, a pedagógusról mondta el gondolatait. Végül Csámpai Ottó szociológus A XXI.századi nemzet és nemzettudat viszonyát elemezte.
Az évfordulóra jelent meg a Sikerx Bt. gondozásában az a szép kivitelezésű könyvecske, amely Sajó tíz versét tartalmazza, s a költemények ihlette rajzokat, amelyeket Oláh Szilveszter készített. A könyv Bauer Edit európai parlamenti képviselő támogatásával látott napvilágot. A konferencián a kiadó Csipka Rozália mutatta be a közönségnek a Harangszó az Ipoly partján c. kötetet.
A nap végén megzenésített Sajó-költemények hangzottak el a szerzők (Belányi Gyula, Enyedi Béla, Szakács Gábor, Radványi Balázs, Balogh Péter) előadásában. A Kormorános Szűts István két dala – előadó híján – sajnos nem…

Képalbum:

A konferencia közönsége

Szidiropulosz Archimédesz

Duka-Zólyomi Árpád és Simon M. Veronika

Csipka Rozália

Bihari József

Kanizsa József, Bauer Edit, Duka-Zólyomi Árpád (balról jobbra)

Előadói asztal

Szalay Károly
 

3. nap
2008. november 15.

Az első köztéri Sajó Sándor-szobor

A szülőváros Ipolyság köztéri szobor avatásával tisztelgett nagy szülöttje, Sajó Sándor születésének 140. évfordulóján. A szobor Oláh Szilveszter szobrászművész alkotása. A r.k. templom előtti téren állíttatta a Palóc Társaság a NCA, a Szülőföld Alap, valamint magánszemélyek adományaiból. A bronzból készült szobrot Mahulányi József püspöki helynök szentelte föl, miután Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnökének avatóbeszéde elhangzott. Az ünnepségen közreműködött Vass Ottó előadóművész, aki Sajó-versekből adott elő, valamint Híves István zenetanár furulyán és Híves Boglárka énekkel. A szép számú ünneplő közönséget Bélik György alpolgármester köszöntötte, aki beszédében a szoborállítás jelentőségét is keresetlen szavakkal méltatta. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével ért véget. A megjelentek ezután szentmisén vettek részt.

Képalbum:

Vödrös Attila

Szarka Emese

Csámpai Ottó

Belányi Gyula

Enyedi Béla

Szakács Gábor

Radványi Balázs és Balogh Péter

A műsor szereplői

 
A költő mellszobra

Mahulányi József püspöki helynök megáldja a szobrot

Várakozás

Az avatás közreműködői

Vass Ottó előadóművész

Lezsák Sándor beszéd közben

A szobor, Sajó Sándor és alkotója, Oláh Szilveszter

www.palocrarsasag.real-net.sk